CONSELLS PER A NINS I NINES

CONSELLS A INTERNET:

1- Si ets menor d'edat, abans d'obrir un perfil en una xarxa social, diguelis als teus pares. És millor que ho sàpiguen.


2- Si ja tens un perfil a una xarxa social, no acceptis a tot el que vulgui ser amic teu. Accepta només a qui coneixes. Darrere d'un "nom" pot haver algú que potser només et vol perjudicar.


3- Estaria bé que li preguntis als teus amics si els importa que publiquis fotos en les quals apareixen ells. I si et demanen que treguis les seves fotos és millor respectar-los i retirar-les.


4- Publica les teves fotos i continguts només per als teus amics. En ocasions poden caure en mans de persones que les utilitzin per fer-vos mal.


5- Si algú t'amenaça o et demana coses que a tu no t'agraden, hauries expulsar immediatament del teu perfil i comentar als teus pares com més aviat millor. És més fàcil solucionar un problema quan acaba de començar que quan s'ha fet més gran.


6- No utilitzis la càmera web sense pensar; conectala només quan estiguis segur que parles amb un amic. Com segurament ja sàpigues, de la càmera web es pot fer un "pantallazo" i la persona amb la qual xateges guardar la teva imatge per emprear quan vulgui.


7- No publiquis fotos de les que després et puguis avergonyir. Tingues en compte que aquestes "imatges" poden arribar a molta gent a Internet.


8- I finalment, utilitza una contrasenya difícil d'endevinar, incloent algun nombre i signe de puntuació, però sobretot no la comparteixis amb ningú. El teu perfil és teu i de ningú més.

EN EL TEU DIA A DIA

1- Desconfia dels adults que no coneixes, sobretot si es mostren excessivament amables i propers per fer-se amics teus.


2- Confia en els teus pares i professors per explicar qualsevol problema que tinguis.


3-Si veus que als voltants del cole es consumeixen drogues o alcohol, explica-ho als teus pares, professors o al Policia Tutor; tots estan per ajudar-te.


4- De casa a l'escola no t'entretinguis pel camí, procura anar amb amics.


5- No pugis mai al cotxe d'un desconegut.


6- Si tens telèfon mòbil, procura portar sempre amb tu encara que a l'escola el tinguis apagat. Si et passa alguna cosa, avisa als teus pares, als pares dels teus amics o a la Policia.

 

A L'ESCOLA

1- Informa als teus professors de tot allò que vegis o hagis vist que ha passat a un altre company /a que no t'agradaria que et fessin a tu, explica-li a qui pot ajudar-te (els teus professors, els teus pares o la policia). Els problemes no se solucionen sols.


2- Si et sents amenaçat/da ofès/a per qualsevol tipus de nota, pintada o comentari a l'escola, explica-als teus professors.


3- Si et sents discriminat/da o ridiculitzat /da per altres companys, digues-ho als teus professors.


4- Si en al recinte del col · legi trobes pintades amb expressions violentes o amenaçadores digues-ho als teus professors.